What do you do with a 40 meter high return to Franco? ‘Doe niet sof he niets is geurd’

Na decennia van wegkijken probeert Spanje de herinnering aan dictator Franco uit zijn straatbeeld te Gommen. Could the local residents of the Franconian monuments be considered, such as in the Catalaan town of Tortosa?

Dion MebiusAugust 18, 202214:58

Yes. Ze weet dat Francisco Franco in 1966 near Tortosa kwam om hun monument in hoogsteig persons te onthullen. That de text op het Voetstuk de soldaten eert ‘die hun glorie vonden’ in de Slag om de Ebro, het mere Gevecht van de Spaanse Burgerorlog. And that’s what Adelaar said, in full vlucht and with three hundred dead hands, a given symbol was the dictator.

“Het ís ook een franquistic monument”, said Consol Cordero (58) zonder schroom toe, het biggest van heel Catalonië zelfs. En toch, zegt ze, must het smeedijzeren gevaarte dat hier pontificaal uit de rivier de Ebro steekten door een deel van stadsgenoten gehaat wordt, voor het center van Tortosa behouden blijven. “Soals we democratically raise besloten.”

A pijnlijk nationaal verleden as de zombie in a good horror film: Begraaf het lijk overhaast, en je kunt erop rekenen dat he vroeg of laat opnieuw gerommel uit de kist klinkt. Het is a besef that pas kort done is ingedaald in Spanje, dat bijna een half eeuw done the transition ma act van dictatuur to liberal democracy. Om the transition te be delayed, sloten de winnaars en verliezers van de burgeroorlog na de dood van Franco in 1975 an onuitgeproken pact. Democratie zou er komen, op voorwaarde dat he geen rekeningen be published with the Francoists for the door hen ontketende oorlog and decennia van state repressie the Erop were followed.

Het monument eert de soldaten ‘Die hun Glorie vonden’ in de Spaanse burgeroorlog.Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant

That ‘pact van het vergeten’ wierp zijn vruchten af, maar leidde er ook toe dat een debate over de erfenis van Franco uitbleef in Spanje niet met zichzelf in het Reine kwam. As an answer to the Aanzwellende Roep om het zwijgen te doorbreken nam the toenmale left regering in 2007 de ‘Wet op de Historische Herinnering’ aan, the de way vrij most maken voor genoegdoening aan slachtoffers en de verwijdering van franquitisch erfgoed.

Franco’s stand-beeld

Because the process is looped, you are slowly getting there. The previous year was the last standpoint of Franco on Spanish soil, in the Afrikaanse enclave of Melilla, taken from a base. Long not iedereen what het daarmee eens – het right-wing radicale Vox stemde in Melilla tegen, de grote conservatieve Partido Popular onthield zich van stemming -, and then gaat het nog over de grote dictator zelf.

Other Francoists were tot de dag van vandaag herinnerd – geëerd, zeggen others – met talloze straatnaambordjes, monumenten en zelfs plaatsnamen. Volgens een in July gepubliceerde telling door de linkse vakbond CCOO zijn er door heel het land zeker 5,600 Francoist symbols te zien. Vaak stuit de roep om aanpassing op fel locally verzet. Because of the residents of San Leonardo de Yagüe, there is no change in the name of the village that is known to Juan Yagüe, but unfortunately the choice was made in the burgeroorlog that the divorce is said to be ‘the Slager van Badajoz’.

Het monument met de Adelaar en de soldaat, which goes to a star.  Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant

Het monument met de Adelaar en de soldaat, which goes to a star.Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant

Hoe bewoners hun dictatoriale erfgoed can verdigden, en welke speeches zij daarvoor hebben, laat de strijd zien om het franquistische monument in het stromend hart van Tortosa, twee uur ten zuiden van Barcelona. Al jaren probeert de Catalaanse regering af te rekenen met dit ‘fascistische’ bouwwerk, dat bijna 40 meter hoog is en bestaat uit twee sobere pilaren van smeedijzer. Boven op de ene pilaar poseert de adelaar, op de other een soldaat die reikt naar een ster. A large number of wars are needed in the area of ​​the battlefield of the Slag on the Ebro, which means that 13 dozen soldiers from both camps in southern Switzerland will be given priority.

Previously, there were indications of pro-onafhankelijkheidsregering van Catalonië eindelijk a date for de verwijdering van het monument. Op 18 June most het beuren. A date with a symbolic statement: op deze dag broken in 1936 de burgeroorlog uit. Maar toen three works ervoor de first machinery long de oever verscheen, stapte a group of local residents still dezelfde dag naar de rechte om het monument (opnieuw) aanmerkte te krijgen as beschermd cultureel erfgoed.

‘Doe niet sof he niets is geurd’

For each meteen je conclusions trekt: ze zijn geen radicaal-rechtse Gekies, benadrukken Console Cordero en Joan Otero (62), de sorrows van het protest. Waarom ze hun Francoist monument dan wel zo graag behouden, vertellen ze tijdens een met een kop koffie unique wanding vanaf de linkeroever van de rivier. Here the monument to the prayer of tourists with the Gothic cathedral, warns of the stones in the fell zone. Adrianus VI, de Nederlandse paus, what in de vroege 16de eeuw bisschop van Tortosa, in a tijd waarin de huidige levendige provinciestad van zo’n 30 dozen residents een important commercial center was.

Console Cordero and Joan Otero for the sake of the monument.  Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant

Console Cordero and Joan Otero for the sake of the monument.Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant

‘De meanente beloofde ons dat naar de uitslag zou been geluisterd’, shows Otero, the leiding geeft op een grote kippenboerderij en zijn nice overshirt on thanks to the warm tot boven heeft densely knopt. Hij doelt op het referendum dat Tortosa in the pre-year of 2016 organized around the toekomst van het monument. Bij een opkomst van bijna 30 percent stemde ruim tweederde ervoor het ijzeren gevaarte te laten staan.

‘As je van een stad houdt’, Otero explains to the uitslag, ‘will je een monumentaal aspect never be lost’. Forthen zou bovendien ‘doen sof he nooit iets is geurd’ zijn, aldus Cordero, een opgewekte onderwijsinspecteur en vormale linkse Wethouder. ‘Zie het monument liever than een van de rimpels die het leven met de jaren achterlaat.’

In the right bank there are positive results. De kortgedingrechter bestloot sloop stil te leggen tot er duidelijkheid is over the beschermde status van het monument, een impasse the still altijd voortduurt. An urgent delay from the Catalaanse regering om het gevaarte lopende de bezwaarprocedures toch alvast weg te halen en mogelijk later terug te zetten, legde de rechter afgelopen juli naast zich neer. De kans bestaat dat het monument dan unherstorable shame oploopt. Some of the sloop avenues may be in the summer, as the water in the Ebro state is, should it be in that the monument is still at least a year above the center of Tortosa blijft heersen.

Foutste symbols

Naturally, Cordero snaps that de aanblik stadsgenoten pijn kan doen, ‘therefore we want to talk’. Ze staan ​​open voor aanpassingen: de Adelaar zou zijn nest elders knnen bouwen en also de tekst over de soldaten ‘die hun glorie vonden’ mag weg. It was first done in 1986, toen de foutste symbols al van het monument are stripped. Het zou zelfs beter aansluiten bij het idea van de architect, vienna’s originele, guilty ontwerp volgens de uitvoerder van de bouw werd kaapt en aangepast door de franquistische opdrachtgevers.

Since the Catalaanse regering the referendum on the cant heeft schoven, heeft hen everything te maden met de onafhankelijkheidsstrijd in de regio en de wens van de regering om zich af te zetten van al wat naar Spanje riekt. Also the local stands of the sloop zijn ‘independentistas‘, says Cordero. ‘Een van hen beet me in a restaurant toe dat ik een fascista What. I was met with my man and children aan het eten.’

Het zijn excessen in een stad wasin de most inwoners not wakker lijken te liggen van het monument. A roundabout long de oevers delivered a beeld op dat zo is same te vatten: ‘O yes, the discussion. Laat dat thing toch lekker staan.’ Het is a for Marisa Panisello (63) onbegrijpelijke gelatenheid, which nooit zijn weerslag had like krijgen in de uitslag van ‘onethische’ volksraadpleging. ‘Over de doodstraf organiseer je toch also geen referendum?’

Panisello vuurt haar woorden than kogels af in het Spaans: liever spreekt de gepensioneerde docent Verpleegkunde met stug bruin haar Catalaans, so as ze aan het begin van het spoken duidelijk maakt, maar die taal spreekt haar journalistieke bezoek helaas niet. In Tortosa Panisello warns the other camp that van de inwoners het monument het let vandaag nog in de Ebro zien away. Waarom distributed ze al lopend long de waterkant near het monument, hair fell betoog sporadically aangevuld by Óscar Roca, (29), a thoughtful spokesman for long bruine locks.

Óscar Roca and Marisa Panisello zien het monument het liefst verdwijnen.  Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant

Óscar Roca and Marisa Panisello zien het monument het liefst verdwijnen.Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant


Hoewel een deel van de Tegenstanders in 2016 wegbleef bij het referendum en de uitslag mogelijk is vertekend, klopt het volgens Roca dat de most Tortosinos het monument liever zien blijven. ‘It’s provincial, it’s nostalgic.’ Hij steekt een sigaret op. Maar wel een divorce was in Franco aan het longest and trok, shows Panisello. ‘The monument most iedereen the de Ebro passed eraan remember how de burgeroorlog had won.’

Dáárom willen ze van het ijzeren onding af, from that historical right not longer in hun stadshart te verheerlijken. En dus niet omdat ze de trotse independentistas zijn die ze zijn, hoewel Roca recognizes that de onafhankelijkheidswens mogelijk wel de speeches is waarom de Catalaanse regering de zaak zo hoog opspeelt. With alleen wat anpassingen, so as het other camp voorstelt, nemen ze genoegen: de smet must be completely uit het straatbeeld gepoetst gepoetst. ‘Het zou naar een museum kunnen’, shows Panisello, an echo of the argument that breed in de Westerse wereld in het debate over controversiële standbeelden than that of JP Coen in Hoorn: een wreed verleden herinner je niet met monumenten op straat, maar in musea en gescheidisboeken.

Het omstreden monument.  Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant

Het omstreden monument.Beeld Cesar Dezfuli for the Volkskrant

Ze houden stops near the summer monument. Een dik cloudsdek heeft de middagzon opgeslockt; zonder de blinding schittering vallen de roestplekken op. ‘Dat is de campus waarop ik tot mijn pensioen werkte.’ When he had a first step in Franco’s enormous experience, he said he had a really good laugh. ‘Ok that nog.’

ttn-31