Wetenschappers found a solution to the hard crystals in each room

Het wordt ijsjesweer deze week. Zeer klein leed, maar toch: is he not iets te doen aan the irritante harde kristallen in je roomijs?

editingMarch 21, 202216:55

Kristalvorming can de pret van ijs eten bestorijk. Maar Amerikaanse chemici now only one doeltreffende en vooral goedkope oplossing te hebben gevonden. One piece of cellulose can solve the problem, said ze zien at the annual conference of the American Chemical Society in San Diego.

It’s a tradition from the jaarbijeenkomst van zo’n Wetenschappelijk genootschap te lighten with lollige special results. Maar in dit geval kan een grappig stukje wetenschap een ruime en belangrijke toepassing krijgen. IJs voelt zacht en romig, maar bevat also small ijskristallen. That’s just over there. Notice never van. Maar by temperature knowledge, tijdens transport bijvoorbeeld, you can smelt some of the crystals. Even later, terug in Koeling, bevriezen ze wel weer, maar in de tijd dat ze water were hebben ze zich aangesloten with other ijskristallen. The zijn daardoor gaan groeien, en than ze bigger than 50 micrometers, because of een mensenhaar, then ze schuren in the moon. Daar zit je dan, met je roomijs. IJsmakers uses stabilizers, so as guargom, om dit te voorkomen. Because these are not effective, in Bovendien is not duidelijk high prices works.

Tao Wu, een chemicus at the University of Tennessee, dook in the mechanism of the crystal, op zoek naar een alternatief dat wel werkt. Hij deed inspiration op in de natuur waar vissen, insecten en planten can overleven bij temperatures onder nul zone dat hun lijf cramped by large ijs crystals. Ze hebben daarvoor een ‘antivries’ in de vorm een ​​eiwit met twee gezichten, as het ware: de ene kant van zo’n eiwitmolecuul houdt van water, de other kant stoot water af. In het lab bleek zo’n eiwit stevig op het oppervlak van nog heel small ijskristalletjes te gaan zitten, en daarmee te voorkomen dat the sammenkomen en grote ijskristallen vormen.

De antivries-eiwitten the de natuur bruikt zijn schaars, en dus kostbaar. Since he is a goedkoop in duurzaam alternatively, Tao Wu shows: cellulose. A beetje cellulose in each ijs vorkomt de large van kristallen, zone de smaak aan te buttons. A cellulose is the base of plant cells. Het is ruin voorradig in the rest streams van Land- en Bosbouw.

ttn-31