‘Poetin used woorden as ‘denazificatie’ not zomaar’

Marc Van Ranst is a virologist at the KU Leuven. Zijn column changes two weeks, afwisselend met Els van Doesburg.

Marc Van Ranst7 April 20226:30 p.m

Veldmaarschalk Wilhelm Keitel ondertekende op 9 mei 1945 iets na middernacht in het hoofdkwartier van het Rode leger in Berlin de capitulatie van nazi-Duitsland. The overgave went retroactive in om 23:01 op 8 mei. Door het tijdsverschil was het in Moscow at 01:01 op 9 mei. Daarom hermachen wij in Western Europe VE-dag (Victory in Europe Day) op 8 mei (also al is het sinds 1974 geen officiële feestdag meer in België), en herdenkt Rusland de overwinning in de Tweede Wereldoorlog op 9 mei.

Traditionally, Moscow has had a Russian triomf (en de 10 million total soldiers and 14 million citizens) with a large military parade on the Rode Plein and a passing toespraak by the president. Previously, two poets op 9 mei: “Russia deserves altijd het internationaal recht. Tegelijk zullen we verdedigen national concerns en de vigilheid van ons people”, and refereerde tevens aan de “opmars van het thoughtegoed van het naziregime”. We realized that ons te laat dat Poetin toen weerom Oekraïne had in zijn vizier.

For Poetin is May 9, 2022 a relevant date. Hij beseft as geen other that de huidige belabberde oorlogsprestaties aan vriend en vijand het idee geven dat het Rode Leger een reus op lemen voeten is. Poetin zal lasted the following four works with a need for heavy metal military operatie er alles aan doen om tegen 9 mei na de parade van het Rode Leger triomfantelijk het succes van zijn ‘speciale operatie’ in Oekraïne te kunnen proclameren. India has said 9 days for poets and there are still lots of loops, so (not in 2020, if there is a pandemic) the parade can take place. Maar Poetin zal dat niet doen. 9 is my favorite day of love – pure en longed nostalgia for the Soviet Union.

Tijdens de conference van Potsdam in the summer of 1945 bekrachtigden the American president Harry Truman, the Russian unfortunately Jozef Stalin and the Britse premier Winston Churchill (and zijn opvolger Clement Attlee) de beslissing van de Conference van Jalta om Duitsland en Berlijn op te delen in Four assigned bezettingszones, in particular in Germany de ‘4 D’s van Potsdam’ op te leggen: demilitarization, denazification, decentralization and democratization.

Merk op dat drie van deze 4 D’s terugkomen in de huidige Stalinske Oekraïne-retoriek van Poetin. Wanneer Poetin op 23 februari de start van de ‘speciale militaire operatie’ aankondigde, noemde hij de demilitarisering en de (complete absurde) denazificatie van Oekraïne als voornaamste doelstellingen, same met de decentralisering van het Oekraïense gezag over de zelfuitgeroepen Donbas Volksrepublieken Loegansk en Donetsk.

The fourth ‘D’, democratizing van Oekraïne, is real at the very least Poetin’s bedoeling. Integendeel, de huidige Oekraïense democratie kwam voor Poetin comfortably dense aanschurken bij Russia. Het zou voor de Sovjet-Poetin een existentiële dreiging zijn than other brokken van Russia by Oekraïne geïnspireerd zouden been om also democratische sentimenten te koesteren.

The poet had an obsession with the Tweede Wereldoorlog and with Stalin. Hij heeft de privébibliotheek van Stalin in zijn bureel in het Kremlin staan. Hij heeft heimwee naar Stalin’s dictatorial power over de Sovjet-Unie tussen 1920 en 1953. Poetin used woorden as ‘denazificatie’ not zomaar. Hij weet that dit worked for Stalin; Hij wil dat dit works for him. Poetin wil de 21ste-eeuwse Russian ‘Vader der Volkeren’, not as Stalin as president in zijn bed dien, and buried as an icon of the Russian divorce in the necropolis in the Kremlin-muur, next to Jozef Stalin.

Het is maar de vraag of dat gaat lukken. Poetin is as an oorlogsmisdadiger bijna nergens sea welkom, en maakt van zijn country economically en geopolitiek een paria en een puinhoop. In Stalin’s tijd kon je de bevolking van de Sovjet-Unie door een schrikbewind, propaganda en censuur decennialang bang en onwetend houden. Anno 2022 is the first of a kind to be considered by the door to the Internet. Het loopt trouwens zelden goed af voor Stalin-wannabe’s: the Roemeense president Nicolae Ceaușescu was shot in 1989 na een twee uur durend proces, and the Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic died in 2006 in zijn slaap in de gevangenis van het Internationaal Strafhof in Den Hague. Ik wens Vladimir Poetin onrustige nights.

Viroloog Marc Van Ranst en de Russian President Vladimir Poetin.Beeld RV

ttn-31