Of all possible maatregelen is the wellicht een van de minst understand that ever consider

Bart Eeckhout is hoofdcommentator.

Bart EeckhoutSeptember 16, 202217:51

With the intention of registering a key in the federal government and compromising on a right to a ‘basic tariff’ for energy consumption. Het klkt wellicht hard and ondankbaar, maar de regering had zich the most important bespaard. Of all possible maatregelen is the wellicht een van de minst understand that ever consider.

That is, meteen toegegeven, nogal makkelijk gezegd vanaf een balcony was never decided and everything may be ordered. The published druk om de opgezwollen energiefacturen wat te mitigate, is groot. Some parties in politics were considered to be a human missie from the people themselves by hand after the storm te loodsen. Maar de grens tussen hulpvaardigheid en overmoed is dun.

In theory, the invoering of a basic tariff is never verkeerd. Door enkel een basic volume gas (en stroom) goedkoper te maden behoud je een prijsprikkel the aanzet tot zuiniger dragg. De practical uitwerking three times even we morsiger te been. The first omdat het tariff bijzonder ingewikkeld in elkaar cit.

Het een or het other

That is still the minimum bezwaar. Pijnlijker is that deze prijsvermindering neerkomt op een nimble subsidie ​​aan de energiesector. Het money that de burger uitspaart, de regering always stops toe aan dezelfde sector the tezelfdertijd accused of exuberant winsten op te strijken. Well, het is het one of het others. Tenzij het de bedoeling is om de sponsoring van vandaag tomorrow weer after te romen als overwinst?

The idea of ​​a price tag also goes away. With fear of (begrijpelijkerwijs) fried burgers during regeringen amper watt te reports about noodzakelijke energiezuinigheid, maar leggen ze de full focus op financiële compensatie. Op the way wordt energy consumption nog altijd stimulated, terwijl daar, op korte termijn, toch de kern van het problem cit: de voorraad is te schaars voor ons bruiksniveau. In that case we are still over the fact that the regering is inherently all about the money heeft om dit soort maatregelen te blijven toevoegen aan het anticrisis beleid.

Ietsisme

That is to say that it is original. In de federale regering Zitten genoeg wijze mensen die dit goed en wel beseffen. Allen lijken zij evenwel in de ban van het ‘ietsisme’: de politieke aandrang om iets te doen, hoe dan ook. Maakt niet uit what it is, as het maar ‘iets’ is dat de indruk geeft dat men bezig is met de zorgen van de mensen.

Het abeeld, overigens van all regeringen seeds, oogt so toch weer summer. Dure eden zijn dat zowat een halve eeuw na de vorige grote energiecrisis, not dezelfde fouten been maakt zouden than toen. Vandaag quoted we met a political system that in full crisistijd sea court remains open to zelfprofiling dan op goed bestuur en samenwerking. En met een regering die, onder druk, blind het gat van an international crisis induikt, zonder oog op de centen. Do you not think very hard about the donker grijze jaren zeventig? My wel.

ttn-31