Macron: “Europe must be the result of America and China” | Buitenland

China sees the democratic Taiwan as a deel van zijn grondgebied en heeft gezwort het op een dag in te nemen, dan niet met geweld. Last week ontmoette de Taiwanese president Tsai Ing-wen in Californië de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy. Uit verontwaardiging daarover voerde Beijing onmiddellijk militaire oefeningen rond het eiland uit.

“Het first zou zijn te think dat wij Europeanen volgelingen zijn en ons moeten aanpassen aan het Amerikaanse ritme of een Chinese overdreven reactie”, says Macron, the vrijdag terugkeerde van een driedaags staatsbezoek aan China. Hij wees nadrukkelijk op het Belang van “strategische Autonomie” van de EU: “Of het nu gaat om Oekraïne, betrekkingen met China of sancties, we have a European strategy.” En: “We will not be entitled to a block-tegen-block-logica.”

The opkomst van Europa as an onafhankelijke speler is al jaren een doel van Macron, met as voorbeeld de Franse president Charles de Gaulle (1959-1969), the Frankrijk zag as a balancerende makes tussen de twee supermachten van zijn tijd, de VS en de Soviet Union.

KIJK. China says “total omsingelingsoefening” around Taiwan: “simulaties van precisieaanvallen”

ttn-39