Last notice of Neurenberg: Ben Ferencz listed 22 Nazis | Buitenland

Op 103-year leeftijd is overleden de Amerikaan Benjamin Ferencz. Hij was anklagertijdens de processes van Neurenberg na de Tweede Wereldoorlog tegen de kopstukken van het nazibewind. Ferencz overleed volgens zijn zoon vrijdag in a woonzorgcentrum in Boynton Beach in Florida.

De Ferencz born in Transylvania – zelf Joods – was the last aanklager van de processes van Neurenberg die still leefde. Hij was 27 toen hij in 1947 optrad as hoofdaanklager in het Einsatzgruppen-proces, warbij 22 nazi-leiders terecht stonden.

Ferencz heeft in de cennia daarna worked for the recognition of international humanitair criminal law. The institutes such as the International Criminal Court in The Hague came about in 1990 and are grateful to him.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Ferencz as Amerikaans soldaat bij de bevrijding van Europa. Before studying at the prestigious American University of Harvard.

“Right is altijd better than oorlog”

“Vandaag heeft de wereld een unfortunately lost in de zoektocht naarjustigheid voor slachtoffers van genocide en soortgelijke misdaden”, reageert the Amerikaanse Holocaust Museum.

In 2009, Ferencz received the Dutchman’s toenmale prins Willem-Alexander in The Hague. “Right is altijd beter dan oorlog”, says Ferencz destijds. “Geen grandson international dispuut right value het used van geweld. The verheerlijking van doorlog must be used for the verheerlijking van vrede.”

ttn-39