Russia uses bevelhebber na zoveelste nederlaag in Oekraïne met ‘legendary’ and ‘controversieel’ figure

Devoorbije dagen en weken leden de Russian strijdkrachten een reeks grote tegenslagen op het terrein en vanuit de top van het regime kwam er alsmaar meer ontevredenheid naar buiten over hoe de oorlog verloopt. Het is zeldzaam dat Moscow zo’n beslissing publiek maakt.

Nieuw bevelhebber is the 55-year-old generaal Sergej Soerovikin, a veteran of the burgheroorlog in Tadzjikistan in the year 90 and the two Tsjetsjeense oorlog. Sergei Surovikin was also able to play as a grandfather on the hoofd of the Russian tropes that were in het Zuiden van Oekraïne. Nu klimt hij dus een trapje omhoog op de military ladder. Deze promotie heeft hij te thanks to zijn “harde bewind” and “de Vooruitgang die hij al boekte in het zuiden van de Donbas”, aldus Russian bronnen.

The vijfiger liet zijn harde manner van aanpakken al eerder gelden in the Syrian conflict, toen hij daar the long-awaited Russian bevelhebber was. Hij zou volgens bronnen “zeer controversiële tactieken” hebben gebruikt in de strijd tegen Syrian rebels. “Hij is in zijn geel een controversieel figuur, zelfs naar de maatstaven van russian generaals”, experts said. “The career of Surovikin was marked after 30 years for accusations of corruption and war,” writes de Britse in Lichtingendienst in a recent report.

Symbolic cross

Tijdens de staatsgreep van 1991 Leidde Surovikin, toen Kapitein, a wading division door barricades van pro-democratic demonstrators. Three men will be thrown into het Gevecht, because they will be spoiled. “Het is zeer symbolically dat Sergej Surovikin, de some officers who in Augustus 1991 opdracht gaf om op revolutionairen te schieten en daarbij daadwerkelijk drie mensen doodde, nu de leiding heeft over deze laatste wanhopige poging om de Sovjet-Unie te produce,” Schreef Grigory Yudin, a Russian politicologist and sociologist.

Onder de Russianen the de benoeming van Surovikin toejuichten what Yevgeny Prigozhin, de notorious oprichter van het particuliere militaire bedrijf Wagner en een uitgesproken criticus van de militaire leiding. “Surovikin is the most capable commandant in the Russian leger”, says Prigozjin volgens een verklaring, “Hij is a legendary figure, hij is born om zijn moederland trouw te serve. Toen hij in 1991 een bevel kreeg, what Surovikin de officer die zonder aarzelen in zijn tank stapte en naar voren went om zijn land te redden”.

De name van zijn vororganger will nooit officially bekendmaakt, maar volgens Russian media was dat Aleksandr Dvornikov.

ttn-31