Premier De Croo wil other UN-missie in Congo: “Monusco staat tegenover rebellengroepen die beter uitgerust zijn” | Buitenland

The UN-vredesmissie Monusco has not been announced in the hair missie om de peopleing in het osten van de Democratic Republic of Congo te beschermen en moet vervangen. Dat heeft de Belgian premier Alexander De Croo Wednesday gezegd op de VN-Hoofdzetel in New York.

“Our job is duidelijk: de VN-missie Monusco is he éen die aan haar and moet en vangen moet been done by iets differently”, so maakte De Croo duidelijk. “A missie moet de Congolese people worry and worry that warded conflicts have been stopped in Monusco heeft niet de juiste infrastructuur en mandate om dat te doen.”

De vredesmissie (first Monuc, later Monusco) is al meer then twintig jaar acttief in Congo en will de duurste operatie die de Verenigde Naties ooit op Touw zette, maar dat heeft het geweld in het oosten van Congo not doen stop. “We citten vandaag with a UN-missie the state of Tegenover rebel groups who beter uitgerust zijn”, Aldus De Croo.

The VN-Blauwhelmen started a year ago with the trekking outside of Congo, and in 2024 the trekking should be finalized.

The VN-Blauwhelmen started a year ago with the trekking outside of Congo, and in 2024 the trekking should be finalized. © REUTERS

The Belgian prime minister said that he was talking about the decision of Monusco, and he could also help us understand what the Congolese president Felix Tshisekedi said about the Rwandan ambtgenoot Paul Kagame. Tshisekedi reported Tuesday in the Algemene Vergadering van VN Rwanda van “rechtstreekse” militaire agressie in het oosten van zijn land, also via de steun van Kigali voor rebellengroep M23.

“Gezamenlijk optreden”

French President Emmanuel Macron brought the two Presidents together in New York on Wednesday. Ze was overeen om “gezamenlijk op te treden” om het geweld in het oosten van Congo te bestridden, zo verluidde nadien bij het Elysée. The country will “so soon as possible de toepassing van de bepalingen van het processes van Luanda, de terugtrekking van M23 en de kantonnering van zijn troepen buiten de zone van Bunagana”, so says the Franse presidentschap. Ze nemen zich also voor om het geweld van other armored ends aan te pakken.

Het gaat dan onder sea om de FDLR, near Congo vluchte nakomelingen van het vorroegere Hutu regime in Rwanda, en de ADF, opstandelingen den 20 jaar geleten uit Oeganda in Oost-Congo terechtkwamen en intussen banden met IS opgebouwd zouden hebben.

Congolese demonstrators protesters tegen de UN-Missie Monusco.

Congolese demonstrators protesters tegen de UN-Missie Monusco. ©AP

ttn-39