‘Mensen zijn total verkeerd geinformeerd’

Now that the vandals were lost, the city of Antwerp was founded by the count of August Borms, who said that there was an indignity on All Saints’ Day. Elders zamelt een vzw money in om het praalgraf van Staf De Clercq aan te kopen. Why does the Vlaanderen lie between the reminders of the collaboration? ‘Vlaanderen is daarmee een uitzondering in Western Europe.’

Bruno Struys27 October 202218:00

In Merksem scharrelen tip over het Oude Kerkhof. Sommige graven zijn static monumenten uit de first helft van de twentigste eeuw, maar verschillende zijn in zulke bad state dat he een rood-wit lint round is stretched. If you avoid that the changes are made in a graph. Bovendien is the church yard as a twin year built building: it comes to new graves near the sea. To plaatsten de stadtsdiensten woensdag een nieuwe zerk, and wel op het count van August Borms en zijn Echtgenote.

That count was lost in June by vandals and besmeurd. The dates are no longer considered fair. No request has been made for the repair of the count of the city. No answer has been given for the plans of Els van Doesburg (N-VA), near the city of Sweden. Hoeveel het prices cost blijft onbeantwoord: “One item of equipment was manufactured in a building for the social work place, other items were not available and were opnieuw te been made. Op deze manner bleven de costs beperkt.” Then there is a warning and then there is an indication: “Young dozens of euros.”

Het ligt zo gevoelig omdat August Borms tijdens de Tweede Wereldoorlog collaborerde met de nazi’s, daarvoor ter dood is veroordeeld en geëxecuteerd, maar tegelijkertijd door een deel van de Vlaamse beweging nog altijd wordt vereerd.

Bij de vernieling in June kreeg Merksems districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA) het woord collaborateur niet over zijn lippen. “Veel Vlaams Belangers hebben in het verleden op mij gestemd. Daarom wil ik liever de confrontatie over deze kwestie vermijden”, zei hij aan Gazet van Antwerp.

Bloemenhulde

Borms is well defined as a relevant figure within the Flemish nationalism, as van voor de First Wereldoorlog, toen hij ijverde voor het Nederlands aan de Gentse universiteit. Tijdens WO I’ve been doing for het activisme, shot because of the problems of Flemish soldiers at the front, and lost because of the Flamenpolitik van de Duitse bezetter. Hij probeerde acttief een Vlaamse strijdmacht te vormen, the de Belgian state most ondermijnen.

Na de oorlog will hij daarvoor ter dood veroordeeld en opgesloten, maar zijn biggest bijdrage aan het Vlaams-nationalisme leverde hij alllicht toen, in het interbellum. Vanuit zijn cel groeide hij uit tot een symbool van de verdrukking van de Vlaming en rake hij verkozen in het parlement. Hij kont Zetelen, maar de ‘Bormsverkiezing’ suffered de onrechtstreeks tot nieuwe taalwetten and also tot amnestie voor activisten.

Borms kwam vrij en koos in WO II opnieuw de kant van de bezetter. Hij voerde propaganda the Vlaamse youngeren naar het Oostfront leidde, om te vechten voor de nazi’s en tegen de Sovjet-Unie. After the initial report will be given if this is the case, it will not be punished.

Borms heeft met the SS meegeuld, Hitler toegejuicht en the dwangarbeiders in the IG Farben factory near Auschwitz. Toch wordt hij na zijn executie een martelaar, not het minst door een vlijmscherpe aanklacht in de vorm van een poem van Willem Elsschot.

In 1947 it was op zijn sterfdatum een ​​Borms-herdenking, met speeches waarvoor also dit voorjaar honderden Vlaams-nationalisten opdaagden. Het Bormshuis, organized by deze Herdenkingen, to pay homage to the new count of August Borms on November 1st. “We have a house in bloom”, says Lieve Van Onckelen, bezieler van het Bormshuis, op welk adres ook de vzwIJzerwake is gevestigd, the deze zomer in opspraak kwam met the neonazifestival Frontnacht.

Eerder deze zomer kreeg Antwerpen kritiek omdat een pagina over het Bormshuis op de website van de stad met geen word rept over zijn collaboratie. The city refuses to fit the pagina aan te, thanks to criticism of historici.

Het VNV

Elders in Vlaanderen, in Gooik, vlak near Brussel, there is another count that dates back to 80 years of controversy. Op a heuvel the uitkijkt over het glooiende Pajottenland ligt het graf van Staf De Clercq, een praalgraf, want zijn stoffelijk overschot he never ligt. Ook hij started as een strijder tegen de verfransing. Maar in the Velden aft of the Kesterheuvel was now grandson Schotse hooglanders Graz, organized by vanaf de Jaren 20 from the previous eeuw Landdagen were dozens of Vlaams nationalists op afkwamen. Vanaf de jaren 30 hield hij the landdagen as unfortunately van het Vlaamsch Nationaal Verbond.

Op de first VNV-landtag in 1935 was August Borms die de VNV-vlag. Nog voor de invasion van nazi-Duitsland onderhield Staf De Clercq al contacten met de Duitse secret services and meteen erna schakelde hij zijn VNV volldig in het Duitse apparatus in. Hij overleed een natuurlijke dood in 1942 en kreeg meteen een monument op de Kesterheuvel, dat altijd gecontesteerd bleef.

In my vroeg Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) aan de gemeente om te onderzoeken of he geen infobordje bij kon. De burgemeester van Gooik, Simon De Boeck (cd&v), liet toen weten dat hij experts zou raadplegen, but also like the local heemexperte kring, maar the hebben nog geen aanvraag kregen.

Staf De Clercq op de Landdag op KesterheideBeeld Photo News

In Augustus het Wij-Zij-Netwerk, the expertise around polarizing deelt, een lijst van eight experts aan de Burgemeester. “He also has mensen from Vlaams-nationalist hoek aan, waardoor we nu een lijst van twaalf experts hebben”, says De Boeck. “We want you to select again.”

Vijf maanden na de oproep is he geen infobordje van de gemeente, maar wel eentje van de Werkgroep Kesterheide, die het monument onderhoudt en daarvoor nauw samenwerkt met de radicale actiegroep Voorpost.

Hun Bordje hangs on a Berkenkruis, het symbool voor Oostfronters, en noemt Staf De Clercq ‘een van the most important vooroorlogse unfortunately van de Vlaams-nationalistische Beweging’. Het rept met geen word about collaboratie en de national-socialistic, anti-Semitic grounds for the hij het VNV zeker vanaf 1940 gaf.

“Het is not omdat hij twee jaar met zijn handje omhoog heeft geopen voor de bezetter, dat hij geen otherdeel is van ons Vlaams erfgoed”, says Bob Wellens, voorzitter van Werkgroep Kesterheide. “Why should he daar altijd over gaan? The rest of your life will be paid to you.”

Flemish uitzondering

Zoals Borms will be reeerd as ‘de kerkerde heile’ because of zijn verwezenlijkingen vanuit gevangenschap, zo heeft ook Staf De Clercq zijn merites in zijn strijd tegen het Franstalige establishment. So it was in 1921 that local sales were made, but the minister of inland countries decided to do so as a civil servant. Zijn overlijden in 1942 aan Hartinfarkt writes de Werkgroep Kesterheide toe aan een verzwaard gemoed door de collaboratie, maar he is geen grandson historically bewijs dat hij daarop wou terugkeren, integendeel.

“Mensen zijn total verkeerd geïnformeerd”, says Bob Wellens. “Om Vlaanderen onafhankelijk te clarified heeft hij won everything tried.”

“Dat is a heel gekleurde weergave van de werkelijkheid”, says historicus Bruno De Wever (UGent), who also nog een book uitbracht over Staf De Clercq. “Je kan moeilijk de concerns van de Vlamingen behaved by mee te works met de bezetter the de hele civiele maatschappij in Vlaanderen aanvalt and the de Vlamingen zelf plundert and bedreigt. That is what is meant, the view taken on the collaboration, which is done by academics on the basis of decennia, is ontmanteld.”

Ook zijn broer, N-VA-voorzitter Bart De Wever, heeft het in een nawoord van een book over taalstrijd en natievorming, over “de radicalisering” en “ontsporing” van het Vlaams-nationalisme in de jaren 30 en die heeft “de Vlaamse ontvoogdingsstrijd jaren teruggezet en de legitieme Vlaamse eisen bevuild met het odium van nationalalsocialisme”.

Het praalgraf van Staf De Clercq op de Kesterheide in Gooik.  Beeld Mozkito

Het praalgraf van Staf De Clercq op de Kesterheide in Gooik.Beeld Mozkito

Why was worstelen overheden er dan zo mee? Previously, the Vlaams Parlement zich nog bij monde van haar voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) excuseren. In a special magazine about a notice of the 25-year jubilee of the parliament held in Borms and De Clercq in a eregalerij, to the announcement of the Forum of Joodse Organisaties.

“Met deze terugkerende discussies is Vlaanderen in Western Europe de uitzondering”, says historicus Bruno De Wever. “Dat komt doordat in Vlaanderen de collaboratie verweven is met substaat-nationalisme, wardoor we he was what weelzijdiger naar kijken dan other countries.”

In East-Europe there were already hetzelfde, omdat daar de collaboratie verweven is met de strijd tegen de Sovjet-Unie. Think about the damage done by Stepan Bandera to some Oekraïners.

Maar zelfs as overheden correct zouden will inform, that is not oldijd mogelijk. Het Praalgraf in Gooik is not on a churchyard, but on a piece of private land, that is still in the hands of Staf De Clercq’s assumed small daughter.

Zij wil het al enkele jaren verkopen en het terrein zou ingekleurd zijn als bouwgrond. In Tussentijd heeft Werkgroep Kesterheide he’s for het zeggen. Last weekend, on the most important herd of de Clercqs overlijden, held de work group and eetfestijn om money in the zamelen.

“When the reason for the official instanties was cooked, so that het praalgraf weg, zoals ze nu verwijderen all straatnaambordjes van Cyriel Verschaeve”, says Bob Wellens. “Jullie, de media, doen daar aan mee. Je may geen blanke zijn, en zeker niet Vlaamsgezind, then noemen ze je een Nazi.”

ttn-31