Lula asks for the ultimate understanding of Bolsonaro

Of het hem now in éen stemronde lukt of pas in de tweede, oud-president en ex-vangene Lula kan de zege op Bolsonaro haast not ontgaan. Dankzij diens fallen in zijn own slimmingheid.

Stere LindhoutSeptember 30, 202217:13

“We’re not going to be there again until the 2nd of October!” Op een verkiezingsbijeenkomst in een evenementenhal in São Paulo this week, presidential candidate Lula volkomen zeker van zijn zaak. “He’s on the break, it’s just a small thing!”, Luiz Inácio Lula da Silva (76) roekt to the full zaal. Op de achtergrond snaps a text in red and white, de kleuren van de Braziliaanse arbeiderspartij PT: ‘Stem met liefde.’

The charismatic and onthanks zijn hoge leeftijd nog energiek ogende Lula roept bij veel Brazilianen heimwee op naar de eerste keer dat hij president was, van 2003 dead and met 2010. Unfortunately, the left gold as a classic people’s spoiler. With steunpakketten bood hij miljoenen mensen bestaanszekerheid and onder zijn bewind bloeide de Braziliaanse economy as nooit tevoren and nooit erna.

He ran like Lula, Vienna’s barn was thin and the weather was done eleven years ago, de Verkiezingen in éen keer winn door zondag een absolute meerderheid te halen in the first ronde van de strijd tussen de twee mastodonten van de Braziliaanse politiek. Because the ultimate vernedering betekenen voor zijn opponent, the jittering radical-right President Jair Bolsonaro (67), who opened four years aan het stond van het biggest country van Zuid Amerika, Terwijl Lula een been sentenced because of corruption.

rainwood

Bolsonaro beloofde in 2018 zijn land terug te suffered in the tradition of Christelijke waarden, het bedrijfsleven ruim baan te biden, criminals uit te roeien en corruptie genadeloos te bestrijden. Hij overgoot the recipe met een sausje van vrouwonvriendelijkheid, anti-lgbtq+-retory in het weghonen van zorgen om het klimaat en de rol van het grotendeels in Brazilië Amazone-regenwoud daarin located. Now, four years later, there is a remainder of Bolsonaro’s presidential election for a number of people who know about the seriousness of the corona virus, with additional reasons as a result.

Huidig ​​President Jair Bolsonaro.Beeld AP

The result of the most recent peilingen is Lula’s prospective plan, but there is no overtaking in the first round that hasn’t been big. Lula Koerst af op 47 percent van de Stemmen, tegenover 37 percent voor Bolsonaro. Komt het tot een tweede ronde, op 30 oktober, dan krijgt Lula volgens de peilingen het biggest deel van de stemmen die in de eerste ronde naar de gematigd lefte Ciro Gomes gaan, waardoor hij uitkomt rond de 53 per cent.

Toen Lula and 2010 afzwaaide had hij ongekend hoge populariteitscijfers, maar aan the held status leek definitely een and te zijn came toen rechter and zelfbenoemd corruptiebestrijder Sergio Moro hem in 2017 veroordeelde in Operatie Wasstraat, het biggest anticorruptieonderzoek in de Braziliaanse divorced. Volgens Moro had de president een villa aan zee regent van het bouwbedrijf OAS in ruil voor contracten voor het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Lula verdween in 2018 in the future, in principle for two years. On Lula’s account that Moro bezig what aan politieke kruistocht luisterden toen alleen zijn trouwe aanhangers.

U bocht

Maar nog geen jaar later leek het alsof men in the Regiekamer van de wereldpolitiek had besloten dat de serie named Lula toch still een derde seizoen most krijgen en maakte het narratief een U-bocht: de as hero gevierde Moro became onder Bolsonaro minister van Justitie, Maar journalisten openbaarden appjes waaruit bleek dat hij als rechte intensief contact had onderhouden met Lula’s aanklagers, én dat Moro’s strijd tegen Lula wel degelijk politiek gemotiveerd was weeest.

Hoewel zijn blame niet is bewezen – Lula en zijn partij speelden zonder twijfel een hoofdrol in het corruptieschandaal – Lula’s criminal record will not be declared and stond niets een nieuwe gooi naar het presidentschap nog in de weg. Kijkend naar peilingen was Bolsonaro min from sea Kansloos vanaf the moment dat Lula via the vangenisdeur de politieke arena kwam internal change. For the current president had the moment, April 2021, it was not possible to do so. The pandemic was in the worst case, many men had lost their baan and the poor Brazilians had started in December in Hong Kong.

Bolsonaro’s politiek was, kortom, al bezig zich tegen hem te keren toen he een politicus opstond the de ideal anti-Bolsonaro was. Vanaf dat moment woelde de president verwoed in de trukendoos van Trump: hij trok het digital stemsysteem in twijfel, riep de bevolking op omsrechters aan te vallen en dreigt de verkiezingsuitslag in het geval dat hij verliest ongeldig te clarification. Volgens persbureau Reuters raises Amerikaanse Congressleden Lula daarom toegezegd diens verkiezingswinst, as which he comes, so snel mogelijk te recognize.

Evangelical dungeons

Lula thanks zijn opmars niet alleen aan het falen van Bolsonaro. Hij heeft het also slim aangepakt. In plaats van zoals vroeger een uiterst linkse koers te varen, probeerde hij het wat desolate politieke midden van zijn land voor zich te winnen. He strictly de centrumrechtse Geraldo Alckmin, tot vor kort een van Lula’s politieke vijanden, as a runningmate, and zocht zelfs contact with the leden van de aartsconservatieve evangelische kerken that Bolsonaro four years after the overwinning hielpen.

To zijn de verkiezingen in Brazil het following deel van de wereldwijd gevoerde reeks veldslagen politics tussen het deel van de peopled that nog looft in een toekomst voor democratic state and het deel dat voor democratisch gekozen unfortunately the flirts with an authoritarian order. Of such Lula het afgelopen zomer tijdens zijn campagnetour verwoordde: “Het gaat tussen democratie en barbarij.”

ttn-31