Hoe de partner van Filip Dewinter steeds meer een doorn in het oog van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken raadt partijgenoten die met Poetin blijven dwepen aan om zelf op te stappen. Hij viseert het Mechelse gemeenteraadslid Frank Creyelman, maar het problem within de partij zit dieper. The clan around Filip Dewinter villain al veel long aan by anti-democratic regimes.

Stavros KelepourisApril 10, 202219:33

“Clownesque.” “Hij zou beter de eer aan zichzelf houden.” In Het Nieuwsblad Had Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weinig fraais te zeggen over zijn partijgenoot Frank Creyelman. Creyelman is de fractieleider van het VB in Mechelen, maar is known as de poet understander van de partij: when he said that a good word had been planned about Vladimir Poetin of a trip to Moscow, Creyelman was nooit ver te zoeken.

Were the invasions in Oekraïne been held over by Creyelman’s sympathy opnieuw with the rule of thumb of the klok opgeduikeld. En dat doet het Vlaams Belang little deugd. Dat weet also Van Grieken, who hem afdoet as “een van de honderden local mandaterissen” and someone who “eight years gegeden dronken op de Krim rondliep om zich wat te maken interesting”. Creyelman was irritated when the grandchildren were flashed in shameful settings.

Daarmee minimized Van Grieken de divorced van Creyelman within de partij. Creyelman is geen VB’er van twaalf in a dozijn, maar behoort same with Filip Dewinter tot het old Blok-establishment. In Creyelman there is not a single one in the party that is considered a nuisance in anti-democratic parties in the regime.

Private salon for Creyelman

Even terugspoelen. Kort na de oprichting van het Vlaams Blok judged Creyelman de Lokalafdeling in Dendermonde op. In 2006 het VB onder leiding van Creyelman zelfs de largest partij van Mechelen, and was hij the most important partij van Burgemeester Bart Somers.

Zijn Mechelse career began Creyelman overigens with an incident that opvallend veel doet think aan de onthullingen rond Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. Toen de Mechelse gemeenteraad besliste om iedere partij een dotatie te geven om de Werkingkosten te cover, most also de uitgaven been declared. “The facts are that there is also a private salon for the Creyelman army,” recalls the political journalist and editor of the office The morning Yves Desmet zich.

Daarnaast bouwde Creyelman also een long, zij het grotendeels onopmerke parlementaire career uit. Negentien jaar long zetelde hij ofwel in het Vlaams Parlement, ofwel in de Senaat. The state of service had to thank aan zijn goede vriend Filip Dewinter. The band thought it was better for Creyelman to be coöpteerd as a senator.

Companion van Dewinter

Creyelman en Dewinter zijn compagnons de route, strijdmakkers van het eerste uur. Same as a Hecht Antwerps Clubje met onder Meer nog Jan Penris and Anke Van Dermeersch, a clubje dat zich door de jaren heen laat opvallen met controversiële plezierreisjes. Naar Syrië, op de thee bij Bashar al-Assad. Near the neo-Nazi’s van Gouden Dageraad in Greece. Of naar Moscow, om he met the regime of Vladimir Poetin te coquettes.

Weinigen maakten het in hun Buitenlandse contacts zo Bont as Creyelman. He counts as the man with the connections in Moscow, and regulates the fund when he travels to Russia. In the Russian state media duikt hij op tijd en stond op om het beleid van Poetin te bewieroken of zichzelf – foutief – te schetsen as “de man die alle rechte partijen de bocht naar Rusland deed maken”.

In 2014, Creyelman decided to put it in front of the Kar van het Kremlin when there was a chance that there would be a referendum on the Crimea, het Oekraïense schiereiland dat Rusland even there had been annexed. In the referendum, that the West was not recognized, the residents of Crimea wanted to decide about a response to Russia. According to Creyelman, who then did the current thing, lost everything keurig and democratic.

Doorn in het oog

Zulke plezierreisjes are in toenemende mate een doorn in het oog van Van Grieken, which as voorzitter de ranzige kantjes van de partij probeert op te poetsen en het Vlaams Belang. The idea is that het VB nooit uit het cordon rak zonder brede steun in Vlaanderen. But that is not considered to be the concern in the future works with benevolence to the neo-Nazis and dictators.

Het is not that Van Grieken nooit tried heeft om the uitstapjes aan banden te leggen. Na het bezoek aan Gouden Dageraad Dewinter, Van dermeersch and Penris officieel op de vingers are ticked. Maar verder went het nooit. Op de vraag waarom van Grieken mensen as Creyelman niet uit de partij gooit, antwoordt hij in Het Nieuwsblad enigszins ontwijkend: “Hij zou beter de eer aan zichzelf houden.”

“Dat is de Antwerpse connectie,” says an oudgediente van de partij thereover. Unfortunately, Van Grieken doesn’t like that because of the onbetwiste, the clan around Dewinter remains a good matter. “Van dermeersch, Creyelman, Penris: je moet voorbij Dewinter raken om die buiten te krijgen. In winter heeft nog altijd makes.”

Penris lost intussen wel de partijpolitiek, maar dat had niks te maken met buitenlandse tripjes. Nadat hij in dronken toestand de liberale Carina Van Cauter in de Kamer “trut” toesnauwde, besloot Penris dat het tijd was om afscheid te nemen en iets aan zijn drankverslaving te doen.

Creyelman was not able to comment on that day. Van Grieken wenste geen commentaar te geven.

ttn-31