Gent doesn’t leave boxes door de hitte

With temperatures above 35 degrees above the Gentse Feesten een tweedaagse om not soon te vergeten. How are festival-goers going to the tropical festival? ‘Sometimes you accept that he is there, word het draaglijk.’

Jorn Lelong18 July 202218:59

Blijf within tijdens de heetste uren. Doe geen spanningen building. Soek zoveel mogelijk de schaduw op. Nu het kwik de 35 graden aantikt, regent het tips van weermannen en -vrouwen over hoe we the tropical temperatures het the best de baas kunnen.

Toch were al the advice straight generated by a group of Voetbalsupporters dat in de Broeierige Gentse Binnenstad op het vrijwel put Sint-Baafsplein in the full zone state te Bakken. Before the music didn’t come: because of the hitte vinden de first concerts he vandaag and tomorrow pas plaats om 4 p.m. No, this Buffalo’s zijn vroeg uitgerukt om op de eerste rij te staan ​​bij de ploegvoorstelling van KAA Gent. “Het zijn maar de zotten die hier al staan, hé”, says Timmy (35), who zijn zoontje heeft meegenomen. “Of course it’s warm. Since the planning is a tradition for me, I come here in the garden. De bar isn’t very successful.”

The opening weekend was al broeierig op de Gentse Festen, met thanks to the 440,000 visitors. Maar terwijl de voorbije dagen ‘s at night de temperatuur nog zakt, blijft het de komende twee dagen also dan boven de 20 degrees – doe he in de massa op de Vlasmarkt gerust nog een graad of vijf bijf. Before that day, when he was about 40 years old, it was calculated on that day.

He zijn waterbars geïnstalleerd waar bezoekers hun bekers knnen verllen.Beeld Thomas Sweertvaegher

“Eenmaal je accepteert dat het de hel is, wordt het draaglijk”, laughs Jaco (57), a van de vele Nederlanders afgezakt is naar de feesten. Hij staat met enkele vrienden te kijken naar een van de eerste optredens van de day, op de Korenmarkt. Het two parelt van zijn Voorhoofd. “Met dit weer doe ik het rustig aan. Nu even een optreden, straks even uitblazen in een parkje. That is the mooie aan Gentse Feesten: je hoeft nergens naartoe en toch gaan de uren zo voorbij.”

Water bars in vernevelaars

Ghent has been prepared for the hit. On the Zuidpark, in the Baudelohof and on the Belfort, two waterbars were installed that could be opened. Op borden en light advertisements doorheen de stad been festival-goers aangemoedigd om he vaak te passeren. Op verschillende Pleinen zijn vernevelaars geïnstalleerd.

Ook de pleinen zelf hebben maatregelen taken. Bij Miramiro wordt gratis water voorzien en verschuiven ze dinsdag enkele optredens naar een iets later tijdstip, also op Sint-Baafs wordt de planning aangepast. Op verschillende Pleinen staan ​​extra parasols. “De Gentse feesten blijven gewoon doorgaan, maar we roepen iedereen op om zoveel mogelijk in de schaduw van het aanbod te genieten”, shows feestenschepen Bram Van Braeckevelt (Groen). He follows the overlay with the plein organizers om eventuele extra rules for dinsdag te be discussed. Toch ze op een aantal Pleinen not too long. The bars at the meeting point, the Vlasmarkt and the Baudelopark are closed on Tuesdays from 12 to 16 hours.

Bij een aantal other bars hadden ze op iets sea initiatief vanuit het stadsbestuur hoopt. “Het lijkt me toch dat er Meer plekken in de stad komen waar mensen gratis water kunnen halen,” says Helga (40), the een drankkraampje openhoudt in het Coyendanspark, iets buiten het centrum. “Now come mensen kraantjeswater vragen aan ons, but that is actually the way all the people are best.” Doorgaans gaan vooral de mojito’s en strawberry daiquiri’s he vlotjes over de toonbank. Maar uit ervaring weet ze dat er op extreme pressure dagen vaker voor de non-alcoholic variant wordt. “There we raise ons you op voorzien.”

Ook’s warm at night

That’s when you hear Rode Kruis. Op hun vaste post aan het Belfort staate een hele equipe klaar om mensen the te long in de zon liepen te hulp te schieten. In the event that there is no room for festival-goers with zone locations, they will be sent, but Michel Van Geert will warn of the other prints on the EHBO post. “When it’s too warm at night, then we can worry about problems. Not per se for legal treekse uitdroging, maar vooral mensen met dit weer een pintje te veel drinken.”

Some optredens were skipped to a point later tijdstip.  Beeld Thomas Sweertvaegher

Some optredens were skipped to a point later tijdstip.Beeld Thomas Sweertvaegher

Also known as kans op zonneslagen aanzienlijk met dit weer. How het verleidelijk oogt, waarschuwt Van Geert da also om het festivalplein op de Heetste uren not in te wisselen voor een namiddag aan de Blaarmeersen. “Door de reflectie op het water brandt de zone er net sterker. Het is versiger om tijdens de middaguren even within te blijven of in de schaduw te zitten.”

Nice gaat het ‘s namiddags in de Gentse Binnenstad heel rustig aan toe. Aan de Vlasmarkt, de Korenmarkt or de Vrijdagmarkt, waar het ‘avonds over de Koppen lopen is, is het amper printer dan op een normal zomerse weekday in Ghent. The festival-goers die wel opdaagden, kiezen vooral een drunk in de schaduw. “We zijn hier dere dagen, dan heb je tijd genoeg om tussendoor even uit te blazen in het park”, says de Nederlander Sjer (50), who met little vrienden heeft postgevat op een bankje in het Coyendanspark. De hitte deert hem niet, en doet zijn appreciatie voor de aanwezige muzikanten alleen maar toenemen. “The treat two uur long op in the full zone, en je he niks aan. Ze gaan er woon keihard fore. Then we don’t want to use it.”

ttn-31