Franse terreurproces zet de toon, maar kan België follow? ‘Ze gaan ze opsluiten as best. That’s what I got here, nooit

In Parijs kreeg Salah Abdeslam deze week levenslang, zone kans om ooit vrij te komen. Het is the second most punishable offense in Frankrijk, which may not be more than four years old.

Abdeslam moet in België also nog terechtstaan, want het gaat om other feiten. In Parijs het went over zijn betrokkenheid bij de aanslagen in de Franse hoofdstad in 2015, in België staat hij samen met negen other terecht voor de aanslagen in Zaventem en Maalbeek op 22 maart 2016. RTL journalist Dominique Demoulin thinks that het voor de slachtoffers een Ongoocheling can be done, so that we don’t want to know more about the answers from the daders.

“Ik vraag me af in welke geestestoestand iemand verkeert als hij eerder al tien maanden terechtstond, een strafkreeg waarmee hij nooit meer zal vrijkomen en in oktober opnieuw voor de Rechtbank moet komen”, says Stanislas Eskenazi, advocate of Mohamed Abrini. Also zijn client kreeg in Parijs levenslang en staat in Brussel opnieuw terecht, want hij is ‘de man met het hoedje’.

Op 10 october the proceedings start in Brussel with the appointment of the jury. All te vaak schrijven kranten over ‘het proces van de eeuw’, maar dit keer kan het kloppen. Not all of the feiten zo uitzonderlijk, maar also het aantal slachtoffers (he zijn een duizendtal burgerlijke partijen), and also dit proces kan gemakkelijk negen maanden duren.

“Laat ons inderdaad hopen dat we het nooit meer hoeven mee te maken”, says Anthony Mallego, advocaat van verschillende burgerlijke parties. “Het is een uitzonderlijke zaak en het is good dat er aandacht naar gaat en tijd wordt uitgetrokken om duidelijk te maken dat zoiets niet kan in our samenleving.”

Top organization

The advocates of the veroordeelde terrorists in Parijs nog tien dagen om in Beroep te gaan, maar over de organisatie van dat Franse proces zijn ze het alvast eens met de burgerlijke parties. “Organizationally what het een model processes”, says Eskenazi. “Nooit tegengekomen in my career.”

Hij is concerned that België daar niet aan zal can type. Het 22 maart-proces zal plaatsvinden op de oude NAVO-site in Haren, om voldoende plaats te bieden aan iedereen and the locatie biedt also meer veiligheidsgaranties dan het justitiepaleis.

Op the liegenoemde Justitia site zijn he twee testzaken, waaronder het Belgian luik van de aanslag in Parijs (zie kader). Daaruit kwamen enkele small pijnpunten boven zoals de Beeldkwaliteit op de schermen en de airconditioning. problems that have been addressed.

Terwijl in Parijs het processes pas in de namiddag began, zal het in Brussel al start om 9 o’clock. That’s what we’ve done for a number of reasons why it shouldn’t be allowed to do anything else.

“He’s here too much amper of geen overleg,” says Jonathan De Taye, advocate of Ali El Haddad Asufi.

The advocates ask you beforehand if the aparte dokken was what the clients are supposed to do. Elk van de negen beklaagden (de tiende, Oussama Atar, wordt dood Gewaand) must sit in a separate bak, voorzien van Kleine spreekgaatjes in de ramen.

“There’s a real problem,” says De Taye. “Ze gaan ze opsluiten than best. Dat heb ik nog nooit gezien in België.”

Grandchildren of the advocates of the dogs complain and do so La Libre he was then bred to alternate communication systems. “Ik ga niet in een micro met mijn cliënt spreken, onmogelijk”, says Eskenazi. “That’s right on the right side of the verdediging.”

Nog three maanden

Bronnen bij de organisatie sussen de kritiek. He zijn nog three maanden om bring everything in order. Vanaf September zal er op de site also maar éen evenement plaatsvinden. Everything is in the function of a monster process.

“People are panicking now, it’s just started, so it’s okay to lose,” says Anthony Mallego. “Het zal lang en slopend zijn, maar met discipline van alle betrokkenen, heb ik er all trust in dat zoiets also bij ons op een correcte manner kan verlopen.”

Het process for a lot of people, from the beginning of the slachtoffers, in a little bit of new inzichten bring, but he is geen twijfel aan het nut. “Het is de kostprijs van de Rechtsstaat”, says Moraalfilosoof Patrick Loobuyck in. He zijn diepe maatschappelijke wonden, and then nobody zeggen dat je moet save op zo’n proces omdat de beklaagden eerder al veroordeeld zijn in Parijs.”

Parijs bis

Next het the process in Paris is also a Belgian process of aanslagen of 13 November 2015 in Paris and therein heeft de correctionele Rechtbank in Brussel will be tightened on Thursday. Four mensen were declared guilty and tien others declared guilty.

Abid Aberkan, one of the Salah Abdeslam onderdak bood, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel onder voorwaarden. Ibrahim Abrini, broer van ‘de man met het hoedje’, is guilty because omdat hejn broer hielp om uit de handen van justitie te blijven, maar krijgt opschorting van straf.

Youssef Bazarouj and Sammy Djedou, the verstek lieten gaan, zijn declared guilty, maar krijgen geen bijkomende jail sentence. Ze were always ordered and the penalty is for the law bank, however, it was also for these fines.

ttn-31