‘Dries Van Langenhove uit de fractie zetten is actually het some gepaste antwoord’

A festival with neo-Nazi’s and mijmeringen van Dries Van Langenhove over ethnic further experiments of the deze week opnieuw de vraag: hoe groot is de afstand tussen uiterst Rechts en etno-nationalisme in Vlaanderen? Is it really a state of affairs now?

Kelly Van Droogenbroeck in Stavros KelepourisAugust 20, 202203:00

Officially he is geen vuiltje aan de air. “Huidskleur is a separate issue for the part. Punt,” het kort by Tom Van Grieken. Toch is het moeilijk te notkennen dat de Vlaams Belang-voorzitter een rotweek beleefde. Hij testerde de voorbije jaren het Belang a socially acceptable image aan te meten, maar that will be onderuit gehaald by een tweet van Dries Van Langenhove which al na een kwartiertje weer verwijderd verwijderd. Unfortunately, von Schild & Vrienden suggested in the tweet an experiment with ethnic Zuivere Wijken, and I thought that the problem of multiculturalism in the same area as in Voeren is on the outside.

He soon had half a right to see Van Langenhove, but the next day Volhardde he opnieuw in de boosheid. That Van Grieken intussen afstand had taken from the tweet and implied that the secret of what was said, made little impression. For those who stand up for the part, what is the episode grandfather of the Vlaams concern in the core of a racist, ethno-nationalist club is.

Chris JanssensBeeld BELGA

Opmerkelijk in enigszins ongewoon voor het Belang, waar Van Grieken zich de voorbije jaren ontpopte tot de guardian van de partijlijn, what dat ook kopstuk Chris Janssens zich geroepen voelde om openlijk kritiek te uiten op Van Langenhove, nadat door die ook al het partijbestuur op de vingers ticked what. “The nonsensical meaning of the word has to be taken seriously by one’s partijprogramma onderuit,” says Janssens in Het Belang Van Limburg.

Het does opnieuw vragen rijzen over the dubbelzinnige positie van Langenhove bij het Vlaams Belang. Op paper is hij een onafhankelijke the in the Kamer louder samenwerkt with the VB, but that is moeilijk vol te houden than de partij hem terugfluit voor een tweet.

According to Carl Devo’s (UGent) political opinion, Van Langenhove’s formula onafhankelijkheid is not more than a partijpolitieke strategy: “In de feiten en in de beeldvorming is hij een Vlaams Belanger. That is when all the trekkers are there, they will fight in Germany because they will benefit from their popularity in extreme rights. Het is dan also hypocriet om afstand van zijn uitspraken te nemen than ze notice that other kiezers daar moeite mee hebben.”

Devos means a parallel with de housing van de partij rond rassenkwesties. “Van Grieken laat Van Langenhove doen, and used soms zelf racistische taal. Nog maar een jaar gegedet zei Van Grieken in De Tijd dat het blanke ras dominant moet zijn in Europe. En hij neemt zelf ook nooit explicitly afstand van omvolkingstheorieën. Maar as he consternatie ontstaat, nuanceert hij the extreme taal. Vlaams concern speaks with a tong spoken immediately.”

Tom Van Grieken Beeld ID / Thomas Sweertvaegher

Tom Van GriekenBeeld ID / Thomas Sweertvaegher

Onzin, shows Van Grieken daarover. “Toen Winter zei dat not de vergrijzing maar de using een problem is, heb ik een lijn trokken. Daarom zit ik also zo verveeld met the quote uit De Tijd, which are totally uit de context getrokken. I’ve also shown: a Vlaming is always the Vlaming or the Vlamingen wil become.”

Maar uitgerekend de nerveuze reactie van de partij zelf toont that that doesn’t heel erg geloofwaardig klunk. Van Grieken may then be beweren that the house does not toe do for Vlaams concern, de vraag is of the rest of the part he also thinks so over. Racist opvattingen animals still little in de onderbuik van het Belang.

Really vervelend wordt het natuurlijk wanneer kopstukken zals Van Langenhove also zulke racistische praat verkopen. Het Schaadt Van Griekens project om in 2024 deel te knnen nemen aan demacht – enkele other partij will same works with a racistic club.

That also recognizes Van Langenhove zelf. “The tweet was onnodig en I had wanted to know that my sarcastic uithaal said The standard it has been misused by the media and politicians.” Hij voegt eraan toe dat zijn bericht enkel bedoeld was om de berichtgeving over het festival Frontnacht in het belachelijke te trekken, not om een ​​serieus voorstel te doen..

What that concerns also about the heat around the front night het concerns avenues maar kopzorgen, so beseft de partijtop. Because the organizers of the IJzerwake program a festival with neo-Nazi bands, the borders must be right and fascisme vague.

“Van Grieken tries to be part of the fatsoenlijk voor te places, om na 2024 ergens in een coalitie te raken. Daarom is what deze week geurd is, zeer vervelend omdat het voor bepaalde parts nu nog moeilijker is dan het al what om daar een coalition mee te sluiten,” says Devos.

“When he was coalitiegesprekken gevoerd zouden been in bepaalde steden, then zullen leden en kiezers van de partijen that spoke with het VB, remember that dit de partij is the een controlestad where met alleen etnische Vlamingen. As Van Grieken het voluit meent dat hij een fatsoenlijke bestuurspartij wil zijn, dan zet hij Van Langenhove won uit de VB fraction. That is peculiar to some given answer,” het says.

N-VA greep de tweet van Langenhove al aan om afstand te nemen van het VB. Maar dat Vindt Van Grieken makkelijk. “De Wever has in 2019 a man and met onderhandeld. Toen was Van Langenhove al one lijsttrekker, en dat is dezelfde Van Langenhove als vandaag.”

ttn-31