‘I’m going to be a boerenzoon from Belgium’

Copenhagen was het decor van de most noordelijke Grand Depart ooit. The rain bleek daarbij geen spelbreker te zijn voor het publiek, dat masssaal long de kant van het parcours stond, maar all nattigheid had wel a crucial role in het sportieve verloop. Different from the used names of the big names, not the last racers at the start, but in the first wedstrijduren in the hoop zo de natste en gladste omstandigheden te vermijden.

A dubble valpartij van de erg vroeg started schaduwfavoriet Stefan Bissegger was meteen een waarschuwing voor de rest van het Deelnemersveld, maar ampere few minutes later zette Mathieu van der Poel in zijn gloednieuwe en peperdure tijdritpak de richttijd neer: 15:30. Zowel Primoz Roglic, Jonas Vingegaard as thuisrenner Mads Pedersen pray de tanden maar nét stuk op die tijd van de Nederlander.

The biggest reason for Van der Poel Leek from the middle of the day was when the top favorites Filippo Ganna and Wout van Aert started with a minute of tussentijd, followed by the title holder Tadej Pogacar. On the other hand, the lower slippers are deed Ganna three seconds from the top of the ‘MVDP’, but meteen daarna pitste Van Aert daar nog eens ruim vijf seconden af. Pogacar nestelde zich netjes Tussen Van Aert en Ganna in en zette daarmee all other classification racers met op achterstand.

Yves Lampaert was the fastest over the meet in Copenhagen.Beeld BELGA

De weersvoorspellers bleken real onegelijk te hebben: in the last block van de tijdrit het met rain and draaide also de wind. Christophe Laporte slaagde erin de best tijd aan het tussenpunt neer te zetten maar most na een valpartij de ritzege vergeten. Het bleek Yves Lampaert die Van Aert uit de hot seat kwam duwen: aan het tussenpunt was de West-Vlaming weliswaar niet bij de vijf snelste renners, maar op de streep deed hij nog eens vijf seconden sneller dan de toptijd van Van Aert.

Also al droogden de because of steeds meer op, toch will de tijd van Lampaert not meer bedreigd by someone van de laatste started racers, including Tom Pidcock. De West-Vlaming boekte na Belgian titles in de Wegrit en het tijdrijden, a stage in de Ronde van Spanje en tweemaal Dwars door Vlaanderen zijn grootste zege ooit, met 0:05 voorsprong op Van Aert and 0:07 op Pogacar. It disappeared in the general classification for the first time. Ganna will be four, Van der Poel will be four. Dylan Teuns (tiende op 0:20) was de derde Belg in de top tien.

Wout van Aert had z'n battlements built op winst en het first geel.  Beeld REUTERS

Wout van Aert had z’n battlements built op winst en het first geel.Beeld REUTERS

‘Ik ben maar een boerenzoon uit België’

“Mijn hoofd spat uit elkaar”, says the 31-year-old Belg in a first reaction to zijn onverwachte winst. “I know that in front of something, but there is one stage that will win in the tour is therefore bijzonder. Een proloog nog wel”, according to Lampaert. “I had the great Wout van Aert verslagen and also Mathieu van der Poel and Filippo Ganna. I’m about to get a boerenzoon from Belgium.”

Lampaert vond niet dat hij een voordeel had dat hij later in actie kwam dan enkele belangrijke concurrenten. Op het moment dat hij op zijn fiets stapte was het droog. Daarvoor regende het still nimble. Lampaert: “The reason for that was nog net zo nat, the gate in the way zaten nog vol water. Maandag zal ik mijn vriendin en kindje weer zien, dan zal ik het wel beseffen. Op het podium zal ik also aan my best vriend Tim Declercq think that thuiszit vanwege het coronavirus.”

Declercq, ploeggenoot van Lampaert bij Quick-Step Alpha Vinyl, is used in the tour selection by Fransman Florian Sénéchal.

Great Beltbrug

On Saturdays, Lampaert voor het eerst in zijn career de gele trui van de Tour aanrekken. The Great Beltbrug is then the Blikvanger in the first rit in the line of the Tour. Hemaal aan het and van the 202-kilometer-long stage between Roskilde and Nyborg guards the eight-kilometre-long bridge that door het was waiting for a lot of nervousness can worry in the peloton. In the aanloop daarnaartoe he also needs three beklimmingen van four categorie en vaak smallere because of the traject.

Tadej Pogacar.  Beeld AFP

Tadej Pogacar.Beeld AFP

The Ronde van Frankrijk finishes on the 21st horse op 24th July in Parijs. Bekijk here het overview of all rode.

ttn-31