Weyts countered criticism from the central office: “Het is onze verdomde plicht om dit door te voeren” | landlocked

Flemish minister of Onderwijs Ben Weyts does not plan to plan for the invoering of central tasks in the trekking of fores to sturen on serious criticism of the Vlaamse Onderwijsraad (Vlor). “He zijn geen 1,000 prescriptions om de onderwijskwaliteit te pray. Het is onze domde obligation om de prescriptionen hebben in het Buitenland hun deugdelijkheid bewezen, also in Vlaanderen in te voeren”, so the N-VA minister woensdag in het Vlaams Parlement in antwoord op ragen van Elisabeth Meuleman (Groen), Loes Vandromme (CD&V), Kim De Witte (PVDA), Koen Daniëls (N-VA) and Jan Laeremans (Vlaams Belang).

The Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) delivered last week a bijzonder advies af over de plannen van onderwijsminister Ben Weyts voor de invoering van centrale toetsen. De raad stamps de plans as “juridisch onvoldoende onderbouwd” and shows that “de inhoudelijke motivatie voor het invoeren van de Vlaamse toetsen tekort schiet”. “Daardoor schurt het met de vrijheid van onderwijs”, so state te lezen in het advies. Doorzetten with the huidige plans is volgens de Vlor won “geen goede zaak voor het onderwijs en de bredere samenleving”.

In the Vlaams Parlement, the minister Weyts zijn planned. If it remains that the planned Vlaanderenbrede toetsen een hefboom can zijn om de onderwijskwaliteit te amplify. “Het is a recipe that zijn deugdelijkheid in het Buitenland heeft bewezen. Wij zijn hier de uitzondering. Het bestaat overal, behalve bij ons. Wij zijn het dorp van Asterix, maar dan zonder toverdrank”, aldus Weyts.

“Geen open look”

According to the minister, he gave critical advice from Vlor and a positive advie from the Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) and did the Vlor-advies “not from an open view”. “So were de voor- en Nadelen not objectief brought into the map and zijn he geen references naar buitenlandse voordelen”, Aldus Weyts.

Volgens de N-VA-minister gaat de regering aan de slag met de ingediende adviezen en zal also de Raad van State nog zijn juridisch light over het decreet laten schijnen. Maar de centrale toetsen helemaal opbergen grondig bijsturen, is for Weyts not on de orde. “Het is onze domde obligation om de recipes which hebben in het Buitenland hun deugdelijkheid bewezen, also in Vlaanderen in te voeren”, says Weyts.

ttn-39