‘We try hem stiekem zelfs een beetje toe te own’

Also our noorderburen kijken met open mond naar alleskunner Wout van Aert in deze tour. ‘Voral de may waarmee hij koerst, is rivet’, says wieleranalist Marijn de Vries.

Michael Martin10 July 202219:10

Twee ritzeges, een rits podium places, een koerstactiek om duimen en vingers bij af te likken, and then all patience in geel en groen. Is Nederland also zo verliefd op Wout van Aert?

De Vries: “I think that we – so Belgen soms tryen by Mathieu van der Poel – hem stiekem zelfs een beetje proberen toe te own omdat hij bij een Nederlands wielerteam rijdt (Team Jumbo Visma, MIM). Before Elke Wielerliefhebber is in a room. Zelfs al weet je inmiddels what voor Klasbak Van Aert is, toch je telkens weer vol wonderful toe.

“Neem nu de rit waarin hij in de gele trui wegrijdt op de Côte du Cap Blanc-Nez. Het hele peloton weet van tevoren that he daar een aanval komt, and toch he is a goal that can follow. Bovendien was het deel van een plan dat door de ploeg tot in de puntjes is uitgevoerd, also dat vond ik mooi om zien.”

Volgens veel waremers gaf hij in Longwy wel een ritzege way door een ontsnapping te forceren. Right to criticize?

“Het was not the slightest move that missed, because vond ik de uitleg steek houden. Door de koers zo hard te maken heeft Van Aert ervoor gezorgd dat de ploeg geen knenchen most opsouperen. And as je zag hoe hij het hele peloton heeft laten jagen, hoe een hardrider than Nils Politt met de tong uit de mond op kop van het peloton reed, dan was het voor de neutrale liefhebber wel een rit om van te smullen.

“Dat vind ik zo mooi aan die nieuwe generatie. Pogacar, Van der Poel, Van Aert: ze nieten van het spel en he is so veel eer mee moeid. Zelfs de gele trui lost doet Van Aert eervol. Volgens mij wist hij dat de trui na La Planche des Belles Filles toch lost zou zijn. Then liever strijdend ten onder gaan.”

Also opvallend is dat de ‘alleskunner’ terug has vanished. Kasseien, mountains, tijdritten, sprint, het kan niet op.

“Dat type renner is he altijd wel weweest, maar het valt zeker op hoe hard ze he bovenuit steken op al die terreinen. Personnel vind ik de may waarmee ze, vaak erg vroeg, de koers openbreken nog het meest rivets. Het ligt mijlenver van het keurslijf dat Ineos, Sky of de ploeg van Lance Armstrong de Tour oplegden. He can give altijd iets onverwachts.

“Misschien heeft het te maden met hun cross verleden, het zijn allmaal renners handig zijn op de fiets. I really think that the toeval is. Een heel fijn toeval.”

Marijn de VriesBeeld VRT

Volgens Eddy Planckaert kan Van Aert ‘vijf tot zes ritten’ winn as de ploeg completely in zijn Dienst zou rijden. Do you want a transfer over?

“Hij moet vooral doen waar hij zich goed bij voelt. Bij Jumbo-Visma vindt hij duidelijk een omgeving die hem uit de verflaat komen, en hij kan volgens mij also benefiten van de sterkte van de ploeg in de breedte. I can’t be overtuigd dat hij bij een other ploeg meer zou winn.

“There are still some things that are clear for Van Aert in this tour. De tijdrit, de sprints, bijna elke etappe diet op een alpencol aankomt, is een kans.”

Are there any big truths in a definite plan?

“The big trui blijft volgens mi wel bij Wout, voor het geel hoop ik nog op een felle strijd. Why would Ineos say that four racers in the top tien heeft, in a Jumbo-Visma could be connected? As soon as there is a risk of damage, it can get a little difficult for Pogacar.”

Steeds sea Belgen lijken he intussen van te dromen dat Van Aert zich ooit eens in the gele strijd mengt. Good idea?

“I trek graag de lijn naar Tom Dumoulin, die eenzelfde type lichaamsbouw heeft, zij het zelfs nog iets smaller. Hij heft én Giro op zijn palmares, maar heft daar Veel voor gegeden en zijn lichaam helemaal opgebrand. Zo’n transformatie is bovendien mentally geen pretje. As je dan ziet met hoeveel plezier Van Aert vandaag rondrijdt, vraag ik me af of that wel de moeite waard is.”

ttn-31