Miguel Van Damme (1993-2022) verbaasde dereen met zijn liefde for he leven

The voetbalwereld is in the round near the overlijden of Miguel Van Damme (28). In 2016 there were cases of leukemia in the Cercle Brugge-Doelman. Are there verbaasde hij iedereen met zijn liefde voor het leven. ‘Het gaf hem kracht om voor other een boegbeeld te zijn.’

Paul NotelteirsMarch 29, 202219:48

The wing open jaren is Miguel Van Damme uitgegroeid tot een national beroemdheid, maar in the Oost-Vlaamse voetbalcircuit gaat zijn naam al long over the lips. Hij is amper eleven years hij na een passage by FC Lembeke overstapt to KSK Maldegem. The trainers’ lauweren zijn capaciteiten as speler en Van Damme does not hide that hij van een career as professionele aanvaller droomt.

Zijn pad neemt een onverwachte turning wanneer hij as veertienjarige de kans krijgt om tijdelijk de plaats van een afwezige doelman in te nemen. That’s why he’s doing it nooit near the field. Kiran Van Landschoot, the leader of the club, remembers Van Damme as a great talent, not as a wonderkind. “Het is zijn werklust that brought him to the highest level,” says hij. Extra trainings and a specialized opleiding op school he suffered mee toe dat Van Damme in 2011 kept the championship title in first provinciale.

All test days

The parcours of Van Damme and other cities has been discussed in the best offices of Cercle Brugge. The young man likes to meet a few test days and see a contract on the basis of the new contract. The overstap to the first class he comes abruptly and is not immediately mentioned. Aanvankelijk cit Van Damme as derde doelman vooral op de bank. If the technical bagage was over a lot of zijn ploegmaats we send, that’s why it’s not possible to train.

“Hij heeft veel pas op latere leeftijd geleerd, maar hij had a fantastic mentality. Bovendien wist hij goed wat hij wel en niet kon,” reminds Cercle trainer Lorenzo Staelens. In interviews, Van Damme has always opted for the fact that he didn’t see him as the biggest keeper, but that he has to do with the different things he does with his spring force in his reflections.

Van Dammes zelfkennis lays him geen windeieren. Hij is pas twintig waner hij voor het eerst than prof onder de lat staat tijdens een match tegen KV Mechelen. Hij groeit door tot first doelman en othertussen gaat het hem also op personal vlak voor de wind. Hij vindt de liefde bij kapster Kyana Dobbelaere en maakt plannen om met haarsamen te wonen.

“Hij deed zijn best om het leven voor de mensen om zich heen zo aangenaam mogelijk te maken.”Beeld Carmen De Vos

In June 2016 slaat het noodlot real toe. The sports of the Cercle belt are also on and it is known that it is considered to be in zijn bloed. Een dag later laat Van Damme zich uitgebreid onderzoeken in een ziekenhuis. Het verdict van de artsen is on guard and comes close to: leukemia.

Van Damme won’t put me in boxes. Hij starts aan chemokuur en is he rotsvast van overtuigd dat hij zal genezen. “When Miguel zich iets in het hoofd haalde, dan zou het ook geuren. Dat was op het veld zo maar also daarbuiten”, Staelens reminds me. So it comes that Van Damme negen maanden na zijn diagnose weer opduikt at the trainings van de Vereniging. The kankercellen zijn uit zijn bloed verdwenen and de artsen verbazen zich over zijn toestand.

Hij trouwt met zijn geliefde en laat in Maart van 2017 weten dat hij completely genezen verklaard is. Alleen is de opluchting van korte duur: in de zomer van 2019 wordt opnieuw leukemia met in zijn lichaam, ditmaal also in de hersenen and in het beenmerg.

comfort

It follows a period of genezen and hervallen which is for Van Damme. Toch vindt hij telkens weer de moed om zijn kruis met geven hoofd te Dragen. “Hij deed zijn best om het leven voor de mensen om zich heen zo aangenaam mogelijk te maken,” says tv maker Eric Goens. Hij volgde de man maandenlang voor Miguela portrait that nog steeds op VRT NU te zien is.

Tijdens the period vindt Van Damme het not makkelijk om de mensen om zich heen te troosten. With the best bedoelingen informers, we have mensen near where gezondheid, maar hij wil het also graag over meer alledaagse onderwerpen hebben. Opvallend daarbij is zijn kennende gevoel voor humor.

“Tijdens een WhatsApp-conversatie over the povere results van Cercle Brugge zei hij eens dat ik de hoop in de ploeg niet liked opgeven”, says Goens. “Al souden daar volgens mij missed two miracles before nodig zijn: een voor zijn gezondheid en een voor de Vereniging. Zulke scheve opmerkingen waardeerde hij.”

Vriendin forced

In September 2020, there will be no miraculous sight over the sea. Twee dagen nadat zijn vriendin ontdekt that ze in verwachting is Laten dokters aan Van Damme weten dat hij uitbehandeld is. Wanneer hij in my van 2021 bij de boorte van zijn yet Camille aanwezig is, overtreft hij de inschattingen van all artsen.

Goens reminds me then that too hoe trots Van Damme is waner hij Camille een tijdje later voor het eerst zelfstandig kan vasthouden. Door zijn verzwakte toestand is that name not more vanzelfsprekend. “I think that there is no moeilijk zou zijn om verder te leven nu die belangrijke mijlpaal achter de rug was, maar Miguel vond elke dag iets om voor te leven”, says Goens. “Het gaf hem kracht om voor other een boegbeeld te zijn.”

Van Damme overleed in the night of Maandag op Dinsdag. Zijn vriendin noemt hem op Instagram een ​​vorbeeld voor velen. “Je heftt as een leeuw. We zijn zo grateful for what ever.”

ttn-31