Hoe Poetin haast elke dag opnieuw zijn own ruten ingooit

Op de Dag van de Overwinning, 9 mei, what Russia’s overwinning in Oekraïne verder weg dan ooit. De Navo kwam juist poet bij. De westerse boodschap aan Poetin: ‘U heeft dit veroorzaakt. Look in the mirror.’

Tom Vennink14 may 202206:30

Doe het niet, what het urgent advies van president Poetin aan Finland en Zweden. De landen zouden te maken krijgen met Russian atomic weapons aan de grens en, not as Oekraïne, met ‘military-technical maatregelen’ from Moskou. Two Russian militaire helicopters flew in de afgelopen weken ter afschrikking het Finse luchtruim in.

De Finnen deden het toch: Thursday kondigden de Finse president en de premier aan dat Finland zich wil aansluiten bij de Navo. De Zweden will follow on from the next day, when the social-democratic regeringspartij decides about Zweden’s first goal of a military alliance in 200 years.

The historical steps in the direction of Navo-Toetreding van two large Scandinavian countries made de misrekening van President Poetin even larger than all that. Poetin woke up in Oekraïne een warm onthaal van zijn troepen by Russeltalige Oekraïeners, maar verenigde Oekraïeners van alle talen tegen Rusland. Hij rekende op verdeeldheid in het west, maar zorgde juist vor eenheid tegen Russia. In plaats van de Navo away te drijven van de Russian grens, komt het militaire bondgenootschap nu poet bij.

‘U heeft dit veroorzaakt’, zei de Finse president Sauli Niinistö on Thursday op een persconferentie waar hij zich dead poet judged. ‘Kijk in the mirror.’

Slagveld

Op het slagveld what he last week was bad for poets. Het Russian leger trok zich na een offensive van eleven weeks terug near the city of Charkiv. The first thing that happened to Kiev was that it was wrong, and that’s what happened in the name of the two towns of Oekraïne. In de Donbas faalde een rivieroversteek faliekant doordat het Oekraïense leger de pontonbrug onder vuur nam; op satellietbeelden zijn tientallen uitgebrande tanks en pantservoertuigen te zien bij de restanten van de brug. Ondertussen kreeg het Oekraïense leger versterking van steeds zwaardere wapens uit het Westen, waaronder Amerikaanse houwitsers.

Maandag stond Poetin overwinningsloos op Overwinningsdag, de dag waarop de president Ruslands militaire macht wil uitstralen. Hij gaf geen oekaze tot algehele mobilisatie, an option that in het Buitenland was discussed maar door Poetin vermeden, omdat hij dan also zijn own people tegen zich can krijgen. In zijn toespraak op het Rode Plein spoorde hij zijn soldiers in Oekraïne aan door te zeggen dat ze, in navolging van voorvaderen, het moederland beschermen tegen neonazi’s. Verder keek Poetin zjgend toe hoe kernwapens voor hem langs rolden.

Poetin heeft zijn ambities in Oekraïne moeten terugschroeven. Zijn invasieleger richt zich nu op de vervulling van de Basistaak: inname van het grondgebied van de door Poetin uitgeroepen volksrepublieken Donetsk en Loehansk. The Russian militaires who want to overtake Kiev and Charkiv, zijn naar het oosten geroepen.

Daar boekt Russia langzaam terreinwinst. Deze week veroverde Russia disappeared Plaatsjes rondom Severodonetsk and Lysytsjansk, the last two cities in the province Loehansk the nog onder Oekraïense controle staan. Maar de inname van de Donetsk province is still gone.

Article 5

Ondertussen moet Poetin na al zijn Dreigementen een antwoord vorbereiden op de Finse en mogelijk ook Zweedse Navo-aanmelding. Finland and Zweden beschermen zichzelf al. December 19th, 2018, ze bovendien veiligheidsgaranties van de Britse Prime Minister Boris Johnson. The moeten de landen behoeden zolang ze nog geen beroep can doen op article 5 van het Navo-Verdrag, dat een aanval op één lidstaat stamped as een aanval op alle lidstaten. Thanks to the warming of the most Navo leden kan de Finse en Zweedse toetreding long duren – de Turkse President Erdogan stuurde vrijdag al aan op concesies van de Scandinavian lands op het gebied van samenwerking met Koerdische organisaties.

Russia’s military-technical rules of procedure apply in North Europe from a different caliber than in Oekraïne. Finland and Zweden raise less betekenis voor Poetin dan Oekraïne en Kiev, de stad the hij omschrijft as ‘de moeder van alle Russische steden’. Bovendien hebben the Russian strijdkrachten handen al vol aan de name van het osten van een van Europe’s poorest land.

Finse politici houden rekening met other repercussies, waaronder cyberaanvallen en afsluiting van Russian gas. A fins crane report about aanstaande gasafsluiting by Gazprom will be vrijdag by Poetins woordvoerder Dmitri Peskov omschreven as ‘waarschijnlijk een hoax’.

Het Kremlin used the beraadslaging van de Finnen en Zweden voorlopig Vooral om the own people te overtuigen van het nut van ‘de speciale militaire operatie’ in Oekraïne. Het journal op staatszender Rossija 24 stelde donderdag dat Finland en Zweden ‘been forced by the United States’ om bij de Navo te komen en ‘niet eens de kans krijgen om een ​​referendum te houden’. De Navo knows no more than in Oekraïne, allust het staatskanaal, dat de alliantie maar één doel heeft: ‘omsingeling van Rusland’.

ttn-31