‘Edgard Leek in wel meer opzichten op Freddie Mercury’

Sue Somers is a journalist.

SueSomers17 may 202203:00

“Why wild dad and kid? Ben ik altijd deel weest van de faade die hij optrok, or zag hij mij really graag?” Raf Linmans is located in Vlijtingen zelfgemaakten opsporingsaffiches achter met zijn naam, number and een e-mail addresses. Hij wil weten how zijn vader was. Before the building was born: Edgard Linmans was in the years twenty and eight years. Hij had a bleeding zaak op de Mheer, het dorpsplein in Vlijtingen. Delicious charcuterie, stevige chops, altijd quality. Maar wanneer de angle close went en Edgard in the apartment boven de slagerij zijn bebloede short uitdeed, kon hij pas zijn like hij real what: een homo die graag de bloemetjes buitenzette.

In the podcastreeks Zo born gaat radiomaker Kenneth Berth met Raf op zoek naar mensen die zijn vader gedend hebben. How does he owe it after the man met the stevige black snor and the terugtrekkende haarlijn? “The physical vergelijking with Freddie Mercury is quickly made,” says Kenneth. “Maar Edgard leek in nog more opzichten op Freddie: Allebei leidden ze een dubbelleven en helden ze long hid dat ze homo.” Bovendien many ze all prooi aan aids.

homobars

Rafs ouders scheidden toen hij twee jaar was, nadat zijn moeder zijn vader in bed had been arrested with another man. The little Raf groeide een dorp verder op, bij zijn moeder en grootvader in Riemst. Op woensdagmiddagen went hij naar zijn father. Raf heeft vaguely come back to the worst, the hij mee hielp draaien en aan zijn fietsje waarmee hij door Vlijtingen croste. “Dad was a thought, hey toonde some emoties,” Raf says in the podcast. “I’m not saying I’m not saying what’s going on in the factory.”

Toen Raf tien was, verwaterde het contact helemaal. “Toen ik hem op een midweek zocht, bleek hij in het café te zitten. Hij had zijn werkkleren nog aan en was stomdronken. Papa is me nog éen keer komen opeisen bijn grootvader, he had zelfs een wer bij. Mijn grootvader is toen voor mij komen staan: ‘As the little ones want to come, we first want to come.’ Dad is dropped with my hands.”

With zelfgemaakte opsporingsaffiches went Raf Linmans op zoek naar informatie over zijn vader.Beeld Sue Somers

Ondertussen leefde Edgard in twee werelden. Overday de slagerij, ‘s avonds en in the weekend de Nachtbrakerij. Hij was a habitual van de homobars in Luik and Maastricht, zijn vacancies brought hij door op Ibiza. The photo’s ware hij terugkwam, weren’t van zonnige stranden maar van kronkelende, onderbelichte mannenlichamen.

“Vlijtingen is a small village,” says podcastmaker Berth. “Edgard’s name was a public secret. In the years Zeventig en eighty what he still geen spoke van ‘uit de kast komen’, wel van ‘de maskers afzetten’: homo’s konden wel even hun geaardheid beleven, maar in het openbaar went de maskers weer op voor de buren, of om let’s go.” When the suspicion was raised, many homo’s een understanding went aan en kregen ze children, not so as Edgard.

verlamd

Dat Raf so little weet over zijn father, heeft nog een others talk. Toen hij zeventien was, vertelde zijn moeder hem dat zijn vader stervende was. Known as hij wilde, kon hij afscheid gaan nemen, al zou zijn vader hem niet meer. Maar Raf had op dat moment other zaken aan zijn hoofd: na een operatie was hij door een medical fout verlamd geraakt. Hij besloot volop te focussen op zijn revalidatie. For the first time on the aft plan.

“Terwijl Raf in het ziekenhuis leerde omgaan met een rolstoel, beleefde zijn vader in een other ziekenhuis, eveneens in een rolstoel, zijn nakende ande”, says Berth.

Edgard Linmans stated in February 1993, three years before the first aid recipients on the market. Hij will be 44 years old. “Boos ben ik nooit geweest”, Raf says in the podcast. “I can’t lose kwaad zijn op mijn papa, omdat ik dan mezelf. Zonder hem zou ik he nooit zijn weweest.”

Maar dat neemt niet weg dat hij hem heeft gemist. “I thought later: dít had papa me kunnen leren.”

Zo born op VRT NU. As more weet over Edgard Linmans, can email to [email protected]. The last afleveringen van de reeks have been provided with new information.

ttn-31