‘Desnoods would like greater use of regering. Wij zijn already dead wisselmeerderheid’

De voorbije dagen laaide de discussie over de kernenergie opnieuw op. Het Franse energiebedrijf Engie, that de kerncentrales in ons land uitbaat via Electrabel, heeft premier Alexander De Croo in a letter gevraagd dat België mee investeert in de verlenging van de youngste kernreactoren en de factuur van de ontmanteling van de other core centrales mee oppikt.

De Croo is also being dealt with as soon as the Minister of Energy Tinne Van der Straeten met with Engie over de voorwaarden voor de verlenging van Doel 4 and Tihange 3, warvan de regering in Maart besliste about ze than 10 years longer open the house.

According to N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de Vivaldi-Regering het dossier completely verkeerd aangepakt. Hijst vooral Minister van Energie Tinne Van der Straeten en de groenen met de vinger. “Ik zou graag meestappen in de participatie en onze de centrales terug in own hands krijgen. Maar dan moet je de kerncentrales verlengen met a realistic term (De Wever suggests a term van 20 jaar, red.) and must je onderhandelen om te hatches. Tinne Van der Straeten onderhandelt om te mishapken. Dat he ligt vingerdik op”, aldus De Wever.

The N-VA voted for the Groen minister to say that “the dossier must be filed” and the prime minister of De Croo said that the dossier must be overheard. “Het is the last time that we zijn de centrales kwijt, met all the following vandien voor de bevoorrading, de prijs voor de consumers en het klimaat. The large number of geoobsedeerd by vuile, dure gas centrales. Van der Straeten also does not tell the truth. He zull he also meer nodig zijn dan ze zegt. Zij rekent also op import van Frankrijk which he not zal zijn. Zij moet van het dossier af”, dixit De Wever.

‘Green uit de regering’

De N-VA-voorzitter vindt dat De Croo desnoods de groenen uit de regering moet zetten. “Wijn zijn already a wisselmeerderheid te leveren. We never ask in ruil. I want to do it tomorrow”, alas nog De Wever.

In the program ‘C’est pas tous les jours dimanches’ op RTL-TVi ontkende Ecolo-Kamerlid Samuel Cogolati dat de groenen de onderhandelingen zouden willen doen mislucken. “Wij willen deze onderhandelingen tot een goed einde brengen”, says Cogolati. Hij verwees naar het akkoord dat midden maart door de Vivaldipartijen is goedgekeurd en waarin afspraken staan ​​over de bevoorradingszekerheid. “Maar he kan also geen spoken zijn van een blanco cheque aan Engie-Electrabel en de Belgische belastingbetaler mag niet opdraaien voor het betalen van het radioactieve afval.”

Formerly Minister of Energy Marie Christine Marghem (MR) is concerned about the slagen van de onderhandelingen. So wees de MR-politica naar het uitlekken van de Brief van Engie. Volgens Marghem state also haar partij achter het principe van “de vervuiler betaalt”, maar Marghem sluit een overheidparticipatie in de twee centrales niet uit, een participatie die volgens haar “niet uitsluit dat het bedrijf fiscaal belast wordt” en ook niet dat de overheid mee can “profiteren van de overwinsten in this period with high prices”.

ttn-31