Alpengletsjers verdwijnen in record tempo by opwarming: 2022 wordt rampjaar | milieu

The hitte van dit jaar doet the gletsjers in the alps sooner verdwijnen then watched. “Met meer zoals 2022 zou het snel kunnen gaan”, says Matthias Huss, who de leiding heeft over Gletsjer Monitoring Zwitserland. “I hadn’t watched so extreme jaar zo vroeg in de eeuw te zien.”

Reuters spoke with glaciologists in Oostenrijk, France and Italy that the bevestigden dat de gletsjers daar were gone because the record was lost. “In Oostenrijk zijn de gletsjers sneeuwvrij tot aan de toppen,” says Andrea Fischer, a glacioloog aan de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen.

Seizoensgebonden sneeuwval vult niet alleen het ijs aan, in de zomer het de gletsjers tegen smelten. Maar on the Grand Etret glacier in north-west Italy, is only 1.3 meters snow. That is two meters less than the middle of the year.

5 centimeters per day

De ijsverliezen in de Alpen dit jaar, not for de grote smeltmaand augustus, verrassen wetenschappers. “Je kunt je gemakkelijk voorstellen dat de uiteindelijke results na de zomer een groot van Gletsjerbedekking in de Italiaanse Alpen zal zijn”, says Marco Giardino, Vicevoorzitter van het Italiaans Glaciologische Committee.

Against the exclusive zijn gedeeld met Reuters Laten zien dat Morteratsch nu geveer 5 centimeters per day they read zich al in a worse state bevindt than normaal aan het one van a middelde zomer. That is the case with GLAMOS in the VUB.

Residents in Zwitserland zijn nu also diep bezorgd. “Het left van de gletsjers betekent het left van ons national erfgoed, onze identiteit”, says Zwitser Bernardin Chavaillaz aan Reuters. “Het is heel erg triest.”

Verdwijnende gletsjers vormen nu al een bedreging voor levens in leefgebieden. Eerder deze maand kwamen bij de instorting van een gletsjer op de Marmolada in Italië eleven mensen om het leven.

ttn-39